Student Pavilion

Sector:            Education
Location:       Staffordshire
Status:            Concept Design

We were appointed by a local university to provide RIBA stage 2 concept proposals for a student pavilion to address the lack of nearby social space for students. The pavilion will operate to provide social space which can also be subdivided into several functions and uses. The main space acts as a social student hub, subdivided by timber screens and furniture solutions to permit students individual and group social or working space. Adjoining the pavilion is a Multifunctional Digital space for events or larger student groups. The flexibility of the space lies with the ability to open the screened façade into the existing courtyard to allow both physical and visual permeability across the enclosed courtyard site.

At the heart of the design to the pavilion was sustainability. From the inception, the aspiration was for the use of sustainable materials with a low embodied carbon content. A PassivHaus approach was adopted utilising the 5 main principles of Airtightness, High levels of Insulation, MVHR (Mechanically ventilated Heat Recovery), Passive Solar & No thermal bridges. The adopted approach would ultimately assist in providing a building which is comfortable to use, utilising Passivhaus standards to minimise energy use through renewable technology as a step towards zero carbon.