The Brae, Wrinehill

Sector:            Domestic
Location:       Cheshire
Status:            Completed

We were appointed by our client to design a four bedroom replacement dwelling situated within the North Staffordshire greenbelt land. The proposals saw the demolition of an existing dwelling currently on the site and replaced with a more contemporary dwelling. The constraints of the greenbelt planning policy determined the level of increase to the volume and massing of the new dwelling, allowing only a 50% increase in volume over the original dwelling it replaced.

The one and a half storey dwelling respects the ridge heights of the neighbouring context while the expressed dormer to the front helps to take on the appearance of a two storey dwelling. The inverted dormer helps to keep the design within the volume allowance and helps to provide a larger balcony off the master bedroom to the rear which over-looks the cheshire countryside.

We provided full Architect services RIBA Stages 1-5